ساخت گلیسیرین

تاریخ انتشار : 2021/08/10

گلیسیرین یک مایع چسبناک بدون بو و بی رنگ است که مزه کمی شیرین دارد. این ماده معمولاً در مواد غذایی، مراقبت شخصی مثل پوست و مو است. همچنین محصولات دارویی به عنوان مرطوب کننده استفاده می شود. نام دیگر گلیسیرین، گیلیسرول می باشد.

گلیسیرین چیست؟

گلیسیرین، یک الکل سه وجه می باشد که به علت داشتن نپیوند هیدروژنی با آب و اتاول حل می شود. این ماده به عنوان شیرین کننده و نگهدارنده در مواد غذایی و به عنوان یک جایگزین الکل در لوازم آرایشی نیز عمل می کند. این ماده به کسانی که می خواهند از یک ماده طبیعی برای پوستشان استفاده کنند، توصیح می شود.

تاریخچه گلیسرول

گلیسیرین برای اولین بار در سال 1779 میلادی توسط شیل سوئدی تولید شد. او از حرارت دادن مونو اکسید سرب و روغن زیتون، موفق به تولید گلیسیرین شد. او نام این کشف جدید خودرا اشیرین چربی نامید. سپس در سال 1886 میلادی فرمول شیمیایی گلیسرول C3H5(OH)3 توسط دو دانشمند فرانسوی مارسلین بارتلت و لوکئا ارائه شد.
تا سال 1948 میلادی، تمام گلیسرول به عنوان محصول جانبی در تهیه صابون از چربی ها و روغن های گیاهی و حیوانی به دست می آمد، اما سنتزهای صنعتی مبتنی بر پروپیلن یا قند درصد زیادی از تولید آن زمان را به خود اختصاص داده اند.

کاربرد گلیسیرین

  1. تولید مواد غذایی
  2. تولید دارو
  3. تولید کرم
  4. ضد التهاب پوست
  5. پوست را درخشان میکند
  6. گلیسیرین ضد عفونی کننده پوست می باشد.

طریقه ساخت گلیسیرین

ساخت آن آسان است و از قرن 19بخشی از صابون سازی به شمار می رود. گلیسیرین برای افزایش غلظت خود تقطیر می شود و تحت یک فرآیند سفید کننده کربن قرار می گیرد تا به یک ماده کاملاً خالص که در صابون استفاده می شود در بیاید، این ماده در مواد غذایی و دارویی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

گلیسرول از منابع گیاهی و جانوری تولید می شود که در آن تری گلیسریدها، استرهای گلیسرول با اسیدهای کربوکسیلیک با زنجیره بلند پدید می آیند. در زمان ترانس و استریل شدن این تری گلیسیرید ها، گلیسرول و همچنین مشتق اسید چرب تولید می شوند که به صورت زیر است:

تری گلیسریدها را میتوان با هیدروکسید سدیم استخراج کرد تا به گلیسرول و نمک سدیم چرب یا صابون بدهد.

تولید گلیسیرین یا گلیسرول صنعتی

طرز تهیه گلیسیرین غذایی به گونه ای است که چربی ها و روغن ها بیشتر به عنوان منبع اسیدهای کربوکسیلیک موجود هستند که به صورت استرها با گلیسرول ترکیب می شوند. هنگامی که اسیدها از این ترکیبات خلاص شدند، گلیسرول به عنوان محلول در آب باقی می ماند و با انعقاد و حل کردن مواد غیر طبیعی، تبخیر آب و تقطیر، تصفیه می شود.

ساخت گلیسیرین به عنوان محصول فرعی تولید سوخت های زیستی در مقادیر زیادی به شکل ناخالص خود می باشد.

گلیسیرین غذایی ممکن است به عنوان یک ماده مرطوب کننده (ماده خیس کننده)، ضخیم کننده، حلال یا شیرین کننده به محصولات لبنی (خامه)، کنسروها، شیرینی ها، مواد معطر، میوه های فرآوری شده، مربا، میله های انرژی و سایر غذاها اضافه شود.

تفاوت گلیسیرین و پارافین چیست ؟

گلیسیرین و پارافین دارای کاربردهای مشابه زیادی هستند با این تفاوت که کاربرد های پارافین بیشتر در حوزه صنعت می باشد، استفاده هایی تحت عنوان روغن های حرارتی، روان کننده در ماشین آلات، مایع خنک کننده برای سیستم های الکترونیکی، استفاده در تولید گریس ها، حشره کش ها، چسب و مایغ ضد آب تنها بخشی از کاربردهای آن می باشد. این ماده مانند گلیسیرین استفاده دارویی داشته با این تفاوت که گستردگی این کاربرد کمتر بوده و استفاده از آن نیز برای تولید محصولات آرایشی رواج کمتری دارد. دلیل این موضوع بسته شدن منافذ پوست و ماندن چربی روی پوست و آسیب به آن ذکر شده است.

بازار جهانی خرید و فروش گلیسیرین

اندازه بازار جهانی گلیسیرین در سال 2019 معادل 2.6 میلیارد دلار ارزیابی شده و انتظار می رود از سال 2020 تا 2027 با نرخ رشد سالانه (CAGR) 4.0٪ رشد کند. پیش بینی می شود رشد بازار ناشی از افزایش تقاضا از صنایع غذایی، دارویی و صنایع غذایی باشد. این محصول به طور گسترده در چندین محصول غذایی از جمله گوشت فرآوری شده، شیر غلیظ شده و محصولات نانوایی استفاده می شود. آسیا و اقیانوسیه در سال 2019 میزان 21.7٪ از سهم بازار را در اختیار داشته و انتظار می رود با CAGR مبتنی بر درآمد 4.2٪ در دوره پیش بینی سریع ترین رشد داشته باشد.

همچنین پیش بینی می شود کشورهایی مانند چین و هند به دلیل افزایش تولید اپی کلرو هیدرین شاهد افزایش مصرف گلیسیرین باشند. اروپا به دلیل تقاضای افزایش یافته از مراقبت های شخصی، داروها و مواد غذایی و نوشیدنی ها، در سال 2019 بیش از 28.9٪ سهم از بازار در اروپا را به خود اختصاص داده است. این منطقه یکی از بازارهای عمده محصولات دارویی و مواد مغذی است. از این رو تقاضای قابل توجهی برای محصول از این بخش ها در منطقه مشاهده می شود.